ДА ЛИ ЈЕ МОЈЕ ДЕТЕ СПРЕМНО ЗА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ?

Поштовани родитељи будућих ђака првака,

Ближи се полазак вашег детета у школу. Како би што безболније и лагодније упловили у нове изазове и олакшали тај период свом детету и себи, погледајте савете које је за вас припремила психолог школе Марија Костандиновић.
2022Polazakuskolu12022Polazakuskolu22022polazakuprvirazred32022polazakuprvirazred42022Polazakuskolu52022Polazakuskolu62022Polazakuskolu72022Polazakuskolu82022Polazakuskolu92022Polazakuskolu102022Polazakuskolu112022Polazakuskolu122022Polazakuskolu132022Polazakuskolu14
 
„И? Да ли је  моје дете спремно за школу?“, питала ме је мама дечака који је весело гледао око себе. „Да, био је пажљив, веома је лепо сарађивао са мном, поставио ми је питање сваки пут када није нешто разумео....“. „Мама, мама, питала ме је...“, прекинуло ме дете схвативши да говоримо о њему. „Сачекај!“, прекида га, „али он још увек не зна да пише“. „Молим?“ „Кажем – још увек није научио да пише, а ми смо му показивали и вежбали са њим већ неколико месеци“, додаје разочарано. „Желели сте да му помогнете да се лакше прилагоди, претпостављам?“ „Да, знате и сами колико је градиво тешко у првом разреду“. „Јесте, слажем се са Вама, али, са својим способностима, он ће лако савладати слова и све остало када за то дође тренутак.
Када за то дође тренутак! Имам потребу да то стално нагласим родитељима, својој деци, а и себи. 
Не могу да се отмем утиску да стално форсирамо децу ка неким напреднијим нивоима, али да ти нивои не прате увек оне садржаје и начине који су заиста усклађени са узрастом. 
Да ли сте размишљали о томе да ли ваше дете уме да се обује? Наравно, звучи смешно у ери у којој деца инсталирају компјутерске програме, али биће још оваквих смешних  питања.  Да ли сте приметили да ваше дете уме да се заигра играчкама и потпуно се препусти тој игри? Да ли уме да сарађује? Да ли хоће да утеши друга? Да ли уме да се игра „На слово, на слово“? Игра ли „Човече, не љути се“, а да се не наљути и не почне да плаче када губи? Да ли зна своју адресу? Да ли ваше дете уме да веже пертле? Да ли уме да исприча и преприча причу, каже зашто је неки јунак добар, а неки зао? Да ли уме да сачека свој ред? Ова питања би требало да вам помогну да се мало померите из академског угла посматрања свог будућег првака и освестите свакодневицу свог детета, погледате ствари којима се оно само и ви са њим бавите током дана. У жељи да дете унапредимо и учинимо спремним (питање је за шта и кога спремним?), склони смо да инвестирамо у низ скупих дечјих активности којима ћемо додатно узурпирати наше распореде и истовремено га спречити да са нама проведе време. Да ли сте приметили да скоро сваки родитељ мисли да је готово обавезно да његово дете иде у неку школицу пре него што пође у основну школу? Ово су трендови које нам намеће друштво, а која ми осећамо обавезним да их пратимо, без обзира колико они надмашују наше могућности.
Насупрот овим вештачким потребама које друштво подстиче, желим да се овим текстом вратим у подручје суштинских потреба. Дете има потребу за сигурношћу, за самосталношћу, за откривањем, за разумевањем света који га окружује и самог себе. Oва потреба се задовољава присуством родитеља и подржавањем детета ка самосталности. Обавезе детета се развијају заједно са његовим узрастом и зато није тачно да су данас права детета испред његових обавеза. Тачно је управо обрнуто –  дете ће своје обавезе прихватити у оној мери у којој ми сами инсистирамо на њима. Полазак у школу значи прихватање обавеза и зато нека ваше дете, за почетак, зна да треба да намести свој кревет, умије се и обуче, избаци канту са смећем, сложи своју одећу, постави себи да једе и расклони за собом.  За почетак, читајте детету пред спавање бајку и питајте га о њој, узмите га за руку и одведите у парк, одговарајте на његова питања и питајте о ономе што мисли и осећа, спремите ручак заједно са њим и дозволите му да сецка поврће, нека заједно са вама обрише прашину. 
Стручна служба школе ће у наредном периоду организовати трибине на ову тему о којима ћете бити на време обавештени. У међувремену вас, уколико за тим имате потребу, позивамо да будете слободни да нас контактирате у самој школи или закажете разговор са педагогом и психологом путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .
 
                                                                                                       Марија Костандиновић,
психолог и породични психотерапеут