СТУДИЈСКА ПОСЕТА ЗА НАСТАВНИКЕ

pravadeteta Студијска посета за наставнике, у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, реализована је на Зум платформи, током два панела. 

Домаћин првог панела који је одржан 26. априла 2021. године била је ОШ „Нада Матић“, а другог (28.4.2021) Прва основна школа краља Петра II, уз подршку локалне координаторке Александре Мутавџић и програмске координаторке Јелене Жунић Цицварић. Модераторке панела биле су школске координаторке пројекта Марина Лазић и Емина Јеремић Мићовић. Учесници студијске посете, поред колега из школа домаћина, били су и представници партнерских школа: ОШ „Слободан Секулић“ из Ужица, ОШ „Алекса Дејовић“ из Севојна, ОШ „Петар Лековић“ из Пожеге и ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине.

Панели су намењени хоризонталном учењу наставника о појединим сегментима модел школе за права детета и имају сврху трансфера знања, умења и пракси које су допринеле да школе досегну високе стандарде у томе да деца уче и живе своја права.Представљена су искуства наставника о томе како су досезали исходе пројекта; активности, стратегије, методе и алати који су коришћени; присутни изазови и начини њиховог превазилажења;описани су процеси, активности и тактике које су допринеле да се од почетног стања дође до стања у коме су многи сегменти модел школе за права детета остварени.

Присутни су имали прилику да: чују искуства наставника који су реализовали часове са елементима права детета; погледају колаж дечјих акција, приказ сајта пројекта „Образовање за права детета“ и видео у коме наставници, након увида у Ресурс пакет, препоручују часове који су им се највише допали; чују приказ, процену и примену Индекса из прве руке; погледају филм и форум театар представу у функцији образовања о правима детета; информишу се о примени правилника у циљу обезбеђивања систематског приступа у остваривању права детета у школи; изјасне се путем онлајн упитника о тврдњама у вези са правима детета; учествују у дискусији; упознају технику трансформативног дијалога. Поред тога, учесници студијске посете одшкринули су врата ОПД практикума ОШ „Нада Матић“: видели су приказ онлајн часа информатике и рачунарства о дигиталном насиљу који је реализовала Јелица Стевановић, погледали сегмент часа српског језика и књижевности („Аска и вук“, И. Андрић) који је одржала Снежана Цветковић и чули излагање Марине Лазић о примени трансформативног дијалога приликом обраде Андерсенове бајке „Царево ново одело“.

Представљени су и бројни алати и ресурси развијени током пројекта. Надамо се да ће хоризонтална размена у оквиру студијске посете оснажити и подстаћи присутне наставнике да уводе перспективе права детета у свакодневни образовно-васпитни процес.

Студијска посета је реализована у оквиру пројекта Образовање за права детета“, уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Видео о онлајн студијској посети можете погледати овде.

Марина Лазић