Изложба фотографија

Поводом Светског дана заштите животне средине, 5. јуна, у ОШ "Нада Матић" у Ужицу, постављена је изложба фотографија на тему загађења животне средине. Ученици су добили истраживачке задатке да у нашем непосредном окружењу, граду и широј околини, пронађу сва она места где је људски фактор одговаран за загађење природе и да то забележе фото-апаратом. Од насталих фотографија сачинили смо изложбу.

Мотиви на изложеним фотографијама су: густ, црни дим који куља из димњака оближњих зграда и кућа, град обавијен смогом, неуређено и пуно отпадака речно корито, неуређене депоније у околини Златибора и Јелове горе, језеро Перућац, школско двориште после великог одмора, природа после излета туриста, неуредни хаустори и подруми зграда, препуни контејнери  смећа које се разноси около...

Циљ ове изложбе је да укажемо како визуелне уметности утичу на формирање људске свести и  да сврха уметности није  само  буђење и развијање естетских осећања и смисла  за лепо, већ да уметност може  пренети  и неку важну поруку друштву и  упозорити на неке негативне друштвене појаве.

Свако од нас може да да свој мали допринос очувању природе. А за оно што не зависи од нас, покушавамо да кроз уметност пошаљемо апел друштву. Достојевски је рекао: ,,Лепота ће спасити свет“... Ако уметник укаже на нешто што не ваља у друштву и ако они који имају моћ то схвате и поправе, могу на тај начин учинити свет бољим местом за живот.

Изложба фотографија биће отворена до краја јуна у нашој школи.

Оливера Шуљагић

F-1

F-2