ИЗЛОЖБА „АНА ФРАНК – ИСТОРИЈА ЗА САДАШЊОСТ“

У ужичкој Градској галерији отворена је изложба „Ана Франк – историја за садашњост“. Кроз тридесетак паноа, изложба доноси причу о судбини јеврејске девојчице Ане Франк, која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Реч је о ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника, који је писала током две године скривања у Амстердаму.

Ученици VII4, заједно са наставницом српског језика Биљаном Радељић, својим  одељенским старешином, посетили су изложбу 8. марта 2018. године, оживљавајући прочитане одломке из „Дневника Ане Франк“. Кроз изложбу су нас, уместо кустоса, водили ученици Економске школе из Ужица, с обзиром на то да се целокупна поставка заснива на вршњачкој едукацији.

Потресни делови из дневника девојчице која се у Амстердаму крила од нациста, осећање бесмисла, неправде и потребе да се међу људима негује мир, поштовање и разумевање, поруке су које нам преносе  ужички средњошколаци, причајући Анину причу.

Из прича ученика - кустоса, али и из личног искуства, ученици су схватили да никога не треба дискриминисати, јер сви људи имају иста права, пре свега, право на живот.  Разлике у националној  припадности нису битне, већ какав је неко човек.

„Ученици и сви посетиоци овде су подстакнути да преиспитују, сами закључују, анализирају, критички размишљају“, каже Ана Костадиновић, координаторка пројекта „Отворена комуникација“.

Поставка је креирана по моделу изучавања историје који негује Кућа Ане Франк у Амстердаму.

Путујућа  изложба „Ана Франк – историја за садашњост“ до сада је обишла више од 300 локација у целом свету, а у Србију је дошла у склопу пројекта „Хисторија, Историја, Повијест – лекције за садашњост“. До сада је имала 15.000 посетилаца у Србији, а у региону више од 60.000.

„После Ужица, наставља даље да сведочи и подстиче ђаке на промишљање о изазовима данашњице и историјским догађајима који су им претходили.“ 

Биљана Радељић