Пројекат „Нaјбољи најбољима“ – II фаза

 

Основна школа „Нада Матић“ реализовала је другу фазу пројекта „Најбољи најбољима“. Наставници и талентовани ученици старијих разреда осмислили су низ креативних радионица које су представили вршњацима.

Смотра стваралаштва почела је ликовном радионицом „Моје чудесно дрво“, коју је припремила наставница ликовног васпитања Оливера Шуљагић са својим ученицима. У паровима и малим групама ученици су цртали своју визију дрвета и шта би волели да расте на њему. На крају су исписивали жеље и поруке свету.

Пажњу су привукли огледи које су извели ученици VII разреда издвојеног одељења у Гостиници, уз помоћ наставнице физике Јелене Радовановић. Ови огледи су демонстрирали кретање, пре свега на основу III Њутновог закона: „самоходна“ кутија, ракета, чамац на алкохол и хелихоптер.

Да математика може бити занимљива и лака, показала нам је наставница математике Данијела Дуковић. Ученици су, уз њену помоћ, направили презентацију о Талесовој теореми. Показали су како је Талес „победио“ пирамиду.

Вредни пажње су и огледи из хемије које су извели ученици VIII разреда уз помоћ наставнице Данке Милићевић Тасић: вулкан (ватра без шибица), невидљиво писмо, алуминијум, магично млеко, плутајући пасуљ и хемијски вулкан.

У оквиру пројекта ученици VIII разреда, уз сарадњу са наставницом српског језика Снежаном Цветковић, презентовали су основне принципе дебате и структуру Карл-Поперове дебате. У другом делу свог јавног наступа ученици су извели дебату на тему „Видео-игре подстичу насиље“. Афирмативни и негацијски тим показали су умеће говорења и логичке организације аргументацијских линија и на тренутак оживели ову племениту и запостављену вештину аргументованог разговора.

Ученици VIII разреда, заједно са својом наставницом енглеског језика Драганом Алексић, спровели су истраживање о неконтролисаној и све чешћој употреби речи енглицизама у српском језику. Уз прегршт духовитих примера, цитата и коментара, ученици су у свој рад укључили и примере из нашег града. Ово истраживање, иза којег стоји веома озбиљан рад и приступ теми, носи поруку ових младих људи о потреби за очувањем српског језика.

Кроз уводно излагање о значају биљака (процесу фотосинтезе) и последицама уништавања биљака (глобално загревање) ученици VI и VIII разреда су нам, заједно са наставницом биологије Биљаном Јововић, приближили овај веома значајан и актуелан проблем. Објаснили су и значај рециклаже ради очувања природе. Демонстрирали су издвајање пигмената из листа (хлорофила и каротеноида) и приказали поступак рециклаже папира.

Група ученика VII и VIII разреда, заједно са наставницом енглеског језика Савом Пановић, приказала је неколико ситуација из свакодневног живота. Ученици су рецитовали на енглеском језику: W. BlakeGardenoflove” и ShakespeareAsyoulike it“. Такође, уз пратњу на гитари извели су и композиције Cascada „Every time we tonoh, Bon Jovi „Always“ и Beatles „Yesterday“.

Право освежење биле су музичке тачке у извођењу ученика VII и VIIIразреда под диригентском палицом наставнице музичког васпитања Мирјане Савић: Бетовен „За Елизу“, Бакланова „Хоровод“, Неверне бебе „Да нас има“, Енергија „Сузе“, Бетовен „Ода радости“, а посебно композиција Н. Живића „Порука свету“, којом смо и завршили ову смотру знања и умења талентованих ученика наше школе. Она је, заједно са порукама свету из „чудесног дрвећа“ и свим оним чиме су се током више од два сата бавили талентовани ученици Основне школе „Нада Матић“, најбоља порука свим младим људима.

Марина Лазић

  

  Picture 088