ДАН ШАРЕНИХ ЧАРАПА

У понедељак, 21. марта, у нашој школи је обележен Светски дан особа са Дауновим синдромом. Симбол обележавања овог датума су различите шарене чарапе, јер људи са овим синдромом не могу упарити чарапе које обувају.

Интегративним приступом теми, са аспекта наставе ликовне културе, грађанског васпитања и часа одељењско старешине, пружили смо подршку деци са Дауновим синдромом, како би осетили да су део наше заједнице. Гост часа био је ученик из одељења са сметњама у развоју, који је учествовао у реализацији креативних радионица. Час је почео перформансом. Ученици су улазили у учионицу у различитим шареним чарапа уз одређену кореографију (коју су смислили свако за себе) и музичку подлогу, а затим је уследио разговор о симболици шарених чарапа и изведеног перформанса.

На настави грађанског васпитања објаснили су повезаност датума обележавања овог дана са генетичким предиспозицијама, односно хромозомима, тј. у каквој су вези 21. март и Даунов синдром. Такође, скренули су пажњу на неодговарајући термин „особе са посебним потребама“, који често користимо да назовемо овакве особе. На видео-снимку модне ревије показали су присутнима како је могуће укључити нетипичну децу у јавне  наступе и отворили дискусију о тренутној и будућој припадности нетипичних особа у друштву. Ученици су износили своје предлоге на који начин могу укључити нетипичну децу у своје активности, како би се осећали прихваћено и вољено.

Све време разговора и дискусије ученици су заједно са гостом израђивали ликовне радове са мотивима шарених чарапа и исписивали поруке о пријатељству и толеранцији.

На завршетку радионице посећена је учионица нашег госта, где су се упознали са начином образовања  деце са сметњама у развоју, материјалима са којима раде и омиљеним играма у којима су и сами учествовали. Изразили су и жељу за чешћим одржавањем оваквих радионица.

Овом радионицом желели смо да освестимо постојање особа са сметњама у развоју и колико је значајно говорити о њиховим проблемима, правима и потребама; да су пријатељство и прихватање јако важни; да се на овај начин учи толернција  која је у данашњем свету често занемарена, а то је и један од основних циљева образовања - припремати младе људе за будућност без мржње и предрасуда.

Оливера Шуљагић