ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА ПАРКОВА

Европски дан паркова обележава се 24. маја. Прогласила га је Федерација националних паркова Европе, у циљу скретања пажње јавности на значај зелених површина, подизања свести људи о животној средини и важности очувања природе у урбаним срединама. Датум је одабран у знак сећања на 24. мај 1909. године, када су проглашени први европски национални паркови – девет националних паркова у Шведској. Дан паркова је први пут обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

И у нашој школи обележен је Европски дан паркова, тематском радионицом која је реализована у Великом парку, захваљујући тимском раду учитељица другог разреда. 

edp1

 

 

 

 

 

 

 

 

Након уводних активности (читање и разговор о „Парку без цвећа“ В. Станојчића, упознавање са овим значајним датумом и карактеристикама парка као животне заједнице, посматрање фотографија и препознавање ужичких паркова) ученици су, на основу исказаних интересовања, подељени у четири мешовите групе од ученика различитих одељења. Уследило је упознавање са водитељима, подела беџева и задужења за рад група, крунисано стваралачким и истраживачким радом ученика у оквиру своје групе.  

Радионица је завршена презентацијом групног рада свим ученицима: изложбом ликовних радова, казивањем написаних стихова, показивањем снимака и упознавањем са резултатима истраживања у парку.

edp2

edp3

 

edp4

edp5

 

Учење у природном амбијенту, кроз тематски приступ различитим наставним садржајима, изазвало је интересовање ученика, подстакло их на активност, допринело развоју еколошке свести, омогућило да увиђају, откривају, самостално долазе до решења проблема, стварају нешто ново и занимљиво, мотивисало за игру...

Учење о парку које је започело у Великом парку, настављено је у учионици. Ученици су на паноима изложили своје радове: цртеже, песме, фотографије и биљке парка.

edp8

edp9

edp11

edp10