ЕДУКАТИВНЕ ВИДЕО-ИГРИЦЕ

 vigre3  Последње часове ове наставне године ученици су провели на врло занимљив начин - у холу школе играли су видео-игрице. 

Нису то било какве игрице, већ оне које су сами осмислили и креирали. Ученици петог разреда приказали су како се ликови нацртани на часовима ликовне културе могу „оживети“ кроз програмирање у Скречу. На часовима информатике и рачунарства креирали су програм који користи услове, циклусе и променљиве. Тако су направили игрицу у којој главни лик, нацртан на часу ликовног, мора да прође поред препрека, такође нацртаних, али у Скречу, а да их не додирне. На овај начин ученици су креирали програм уз програмирање тастера, промену позадине и ликова.

Друга група ученика оживела је свог анимираног лика кроз квиз. Кориснику се постављају једноставна питања опште информисаности, а у зависности од тачности одговора, корисник добија бодове. Лик мења свој костим у складу са одговором.
Овако креиране програме приказали су кроз радионицу ученицима трећег разреда, омогућивши им да се окушају у игрању игрица које су креирали њихови старији другари.
На радионици су подједнако уживали ученици трећег разреда, играјући игрице и квиз, као и ученици петог разреда који су им радо и стрпљиво објаснили како су направили један такав програм. Радионицу су реализовале наставница ликовне културе Оливера Шуљагић и наставница информатике и рачунарства Јелица Стевановић.
vigra5 vigra6
 
vigre2vigra4