ПОВРАТАК СА ИНТЕРКУЛТУРАЛНОГ КАМПА

intk.kamp
Ужички основци су се вратили са интеркултуралног кампа и сада је време да резимирам утиске. 

  Захваљујући Ужичком центру за права детета и Песталоци дечјој фондацији, седмаци и осмаци су били у прилици да се, у  једном потпуно другачијем окружењу, баве питањима дечјих права, дискриминације, идентититета, предрасуда и стереотипа. Кроз ове теме, које су важна за друштво и за њих саме, пролазили су са децом из Немачке и ово искуство им је дало прилику да упознају и уоче разлике између њих и својих вршњака који припадају различитим културама, као и да успоставе нове контакте и пријатељства.  

 Ми, супервизори, смо били веома поносни на начин на који су деца учествовала у радионицама и сарађивала са вршњацима из кампа, решавала међусобне несугласице, поштовала договорена правила и испуњавали обавезе у кући у којој смо живели. Ово су приметили и њихови предавачи у кампу. Деца су оставила изузетан утисак на све који су били учесници овог веома важног пројекта.

 Наредне седмице су планиране за остваривање акционог плана који су ученици дефинисали на кампу. Он ће обухватити рад са одељењима виших разреда на тему идентитета, а представиће и свој боравак у Швајцарској на часу одељењске заједнице. Циљ планираних радионица је ширење свести о слојевитости нашег идентитета, утицајима који га граде и његовим суштинским елементима, без обзира на све промене у нашем животу.
Марија Костандиновић