„ПРИРОДА НА ДЛАНОВИМА“

 2023Priroda na dlanovima  Вода, шуме, ваздух, земља, планета Земља и човек. Живот.

 Сваке године од априла до јуна обележавају се многи датуми везани за екологију, дани река, шуме, воде, планете, паркова, дан заштите животне средине. Светски дан птица је 9. маја. Чак и ветар има свој дан 15, а Сунце 22. јуна.

Циљ наше тематске активности, одржане 19. маја 2023. године, био је ширење идеје о значају очувања животне средине и рециклаже отпада. Како да од планете направимо лепше место за живот и како да је сачувамо. У овој активности учествовали су ученици од другог до осмог разреда, ученици одељења II3, III2, VI2, VI3, VII2, VIII3 и VIII4.

Ова угледна радионица обухватила је садржаје различитих наставних предмета: српског језика и књижевности, географије, биологије и музичке културе. Започели смо је рецитовањем песме „Вода“ Душка Трифуновића, а наставили презентацијом и излагањем, које су ученици припремали на часовима додатне наставе из географије, о положају Земље, распореду континената и океана. Посебна пажња је посвећена значају и заштити географског омотача. Едукација и развијање свести ученика да врше примарну селекцију отпада од велике је важности. То је била тема додатних часова из биологије. Прва презентација била је посвећена загађењу природе, а друга, као и анимирани филм, рециклажи отпада. Ученица VI3 Дуња Бацетић рецитовала је своју песму о природи.

Говорили смо и о значају и угрожености шума, након чега су ученици II3 извели драмски текст „Шума живот значи. Д. Илић Мићовић, наставница српског језика о књижевности, разговарала је са ученицима о мотиву природе у поезији и казивала им своју песму „Зар ти нико није рекао да се борови не секу“.

На крају ове тематске активности ученици III2, радосни и разиграни, отпевали су песму „Планета Земља“, држећи у рукама своје паное: Чиста планета - запрљана планета и Планете сунчевог система са планетом Земљом, која је трећи “камен” oд Сунца.

Угледну активност реализовале су учетиљице Олга Прохоров Стојменов и Ана Радојчић, Биљана Јововић, наставница биологије, Гордана Анђић, наставница географије и Данијела Илић Мићовић, наставица српског језика и књижевности.

Сценарио можете преузети овде.

Данијела Илић Мићовић

2023Priroda na dlanovima12023Priroda na dlanovima2

2023Priroda na dlanovima32023Priroda na dlanovima5

2023Priroda na dlanovima62023Priroda na dlanovima7

2023Priroda na dlanovima42023Priroda na dlanovima8  

 

2023Priroda na dlanovima9