ЧИТАМО ЈЕР НАС СЕ ТИЧЕ

2022Čitamo jer nas se tiče   О роману „35 калорија без шећера“ Јасминке Петровић ученици VIII1 и VII2 разговарали су на креативној радионици одржаној у среду, 28. децембра 2022. године. 

 Радионицу је водила Ирена Јовановић, бивша ученица наше школе, а сада урединица у издавачкој кући „Креативни центар“ и једна од чланица групе „Побуњене читатељке“. (http://bookvica.net/) Полазећи од књиге Јасминке Петровић као предлошка, разговор је обухватио актуелне теме савремених тинејџера: анорексија, као све чешћи поремећај у исхрани који има своје психолошке корене,  притисци средине са којима се тинејџери носе током одрастања, стереотипи са којима се сусрећу, а који дубоко задиру у приватност младог човека . 

Током разговора ученици су охрабривани и да критичи промишљају  књижевни поступак којим је роман написан и да износе оно што им је током читања засметало у праћењу приче, процењујући колико те примедбе утичу на доживљај целокупног романа. Током тог процеса ученици могли да освесте шта је аргументована књижевна критика. 

Радионица је оставила веома упечатљив утисак на ученике, тако да су они показали интересовања да се сличне активности  прошире и на следећу школску годину. Од  „Побуњених читатељки“ добили су на поклон нове књиге намењене тинејџерском узрсту из издавачке куће „Одисеја“.

Снежана Цветковић

2022Čitamo jer nas se tiče12022Čitamo jer nas se tiče2

2022Čitamo jer nas se tiče32022Čitamo jer nas se tiče4