УМЕТНОСТ СНОВИЂЕЊА

 Umetnost snovidjenja У нашој школи одржана је тематска радионица Уметност сновиђења“ у којој је, са аспеката различитих наставних предмета, представљена прича о народима, старасодеоцима Аустралије и Новог Зеланда, који су успели да опстану следећи своје снове, законе и животну мудрост. 

 Са апекта наставе географије, ученици су истражили, а потом и представили настанак  копна Аустралије и Новог Зеланда.  Презентоване су основне географске карактеристике као што су  распоред главних рељефних целина, утицај климе и биљног света на живот и рад староседелаца. 
Након наведеног излагања, дата је реч ученицима који су своје истраживачке задатке реализовали на часовима додатне наставе историје. Они су проучавали прошлост  Абориџина у Аустралији и Маора на Новом Зеланду. Кроз пригодну презентацију објаснили су специфичности Абориџина и разлоге за опстанак њихове културе и њих самих. Они су нас упознали са историјатом и открићем Аустралије и Новог Зеланда, колонизацијом  и односом колонизатора према Абориџинима и Маорима, њиховим свакодневним животом, веровањима, обичајима , церемонијама и плесовима.
О сликарству Абориџина и традиционалној тетоважи Маора излагање су припремили ученици који похаађају слободну наставну активност-уметност. Након вишемесечног проучавања уметности Абориџина, ученици су изнели детаље о улози уметности Абориџина, местима на којима су настајале прве слике, бојама и техникама којима су радили, необичним формама кроз које су  причали о свом народу, сновима, церемонијама и животној мудрости.
Њихова уметност је инспирисана тзв.сновиђењем. Аустралијски урођеници верују да живимо у два прекрасна паралелна света, свету времена и свету снова, који су подједнако стварни и тајновити. Њихове слике не служе само за украс, већ крију свете приче. Одговорност о њиховом даљем приповедању преносе потомци старих племена, па онда њихова деца, и на тај начин се старају да ова култура и даље постоји и да се негује, добијајући временом све већи простор и значај. Због свега наведеног, стваралаштво Абориџина, последњих деценија критичари и колекционари  третирају као права уметничка дела и могу се видети у галеријама широм света. Својим концептом и стилом ова уметност је имала  снажан утицај на савремену уметност.
Што се тиче уметности Маора, ученици су представили маорску тетоважу Та моко (плави отисак) као најбољи облик изражавања културе и идентитета овог народа. Као симбол ове културе, представља  посвећеност и понос припадности овој култури. Сваки цртеж је јединствен и представља унутрашњу суштину особе, њену генеалошку лозу, достигнућа, друштвени статус, племе којем та особа припада, ратове у којима је учествовала.
Ученици су припремили и пригодниу изложбу, у којој су представили своје ликовне радове, инспирисани овим културама. Док је трајала радионица сликали су црним крејонима маорске тетоваже једни другима на рукама, по узору на претходно израђене скице. Након урађених тетоважа причали су о њиховој симболици. 
 У даљем току радионице, ученици су нас упознали са музиком Абориџина и Маора и њиховим карактеристичним инструментима. На основу презентације сазнали смо како изгледа и звучи диџериду, традиционални абориџински инструмент, о плесу Абориџина и Маора, поредили њихову музику са садашњом. Уследило је и уживо извођење композиције „Маорски ратни плес“ уз пратњу матрице. Композицију је извео један ученик на инструменту перкусија.
На крају радионице изведен је закључак о значају чувања и неговања културне традиције за живот једног народа. Такође, уметност чува оно што историјски записи засновани на чињеницама не могу - какав је осећај постојати на одређеном месту у одређено време. Иако су многи Абориџини и Маори расељени са своје земље и њихови језици изгубљени, уметност их спаја и остаје као снажан подсетник на историју Аустралије и Новог Зеланда.

Оливера Шуљагић

Umetnost snovidjenja1Umetnost snovidjenja2 

Umetnost snovidjenja3Umetnost snovidjenja4

Umetnost snovidjenja5Umetnost snovidjenja6

Umetnost snovidjenja7Umetnost snovidjenja8

Umetnost snovidjenja9Umetnost snovidjenja10