ОБЕЛЕЖИЛИ СМО „ДАН РОЗЕ МАЈИЦА“

Међународни дан борбе против вршњачког насиља, у свету познат као Дан ружичастих/розе мајица, обележили смо ове недеље низом активности.

 

Одржане су радионице на тему вршњачког насиља, гледани и анализирани филмови са поменутом тематиком и на часовима одељењског старешине одржана предавања за ученике.

Централна активност овог догађаје реализована је 24. фебруара у холу школе, као и у издвојеном одељењу у Гостиници. Ученици, који су недавно прошли обуку за Ученички парламент, покренули су иницијативу  и позвали остале ученике и запослене да им се придруже и дају подршку борби против вршњачког насиља тако што ће 24. фебруара доћи у школу обучени у розе мајице/одећу. Већина је са одушевљењем прихватила позив за учешће. Они су од 13 до 13.45 часова, обучени у розе мајице, на припремљеним паноима у холу школе,исписивали поруке и слогане у којима су изразили свој став у вези са насиљем, толеранцијом, пријатељством... Акцији су се придружили и предшколци са којима је о вршњачком насиљу разговарала реализаторка обуке Оливера Шуљагић. На крају разговора предшколци су послали поруке својим другарима шта значи пријатељство и како треба да се понаша добар друг. Иницијатори акције су на крају интервјуисали своје вршњаке и наставнике о значају обележавања овог датума.

Циљ ове активности је указивање на значај толеранције, емпатије, поштовања права детета и различитости, као и развијање сарадње, оснаживање ученика/деце за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Оливера Шуљагић