СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

pravadeteta

Поводом обележавања Светског дана детета, Ученички парламент је спровео анкетирање својих вршњака, ученика седмог и осмог разреда наше школе, на тему права детета.

О правима детета континуирано се учи у школи и говори у медијима. Циљ овакве акције је и био да се прецизно сагледа у  којој се мери истински остварују права која им припадају.

Осим питања која се тичу остварености појединих  права, било је и оних, која су се односила на процену значаја датума посвећених деци, на корисност  успостављања Дечјег омбудсмана- заштитника права деце и сл.

Према резултатима анкетирања, 90% ученика сматра значајним обележавање датума у част деце, јер им прија пажња, сматрају то видом подршке и подсећања одраслих на права и положај детета.

Да се у њиховом окружењу права, попут партиципације, заштите од дискриминације, слободе мишљења и изражавања делимично остварују, а да је најугроженије право на недискриминацију, истиче 70% деце.

Да ће постојање заштитника права деце бити корисно или делимично корисно, сматра 86% ученика.

Питања, ставови или предлози, које би упутили омбудсману, односе се на заштиту деце од дискриминације и потребу да личност, која ће вршити такву функцију, буде истински доступна сваком детету.

Акција је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који спроводи Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Марија Јездимировић, координатор УП