ПРОСЛАВА САВИНДАНА У МАТИЧНОЈ ШКОЛИ

Ученици и наставници ОШ „Нада Матић“ у Ужицу у присуству бројних гостију, бивших и садашњих ђака, прославили су школску славу. 

Празник је обележен школском приредбом чији нас садржај подсећа на реформаторски рад Светог Саве у области језика и писма, које су до савршенства довели Сава Мркаљ и Вук Караџић, а којим пишемо и данас. Развијајући размишљања о значају језика и писма, приредба је актуелизовала и наш однос према језику и одговорност за његово очување и правилну употребу. Све чари нас подсећају:

„Језик се учи у школи, а негује се свуда где се употребљава: у спорту, на рекламама, у музици; у новинама, на телевизији, на радију; у цркви, у позоришту, на филму; на пијаци, у продавници, у кући; у науци, у књигама, на интернету; у разговору, међу пријатељима, у породици... Према језику смо одговорни СВИ ми који се језиком служимо. Немар према језичком изразу показује немар према јасноћи мисли. Важно је да мислимо ШТА и КАКО говоримо. Између осталог, тако чинимо да светосавска идеја просвећености буде стално присутна и жива.”

У програму су учествовали ученици од предшколске групе до осмог разреда, као и бивше ученице Кристина Миливојевић и Ђурђица Алексић, које су се, заједно са наставницама Силвијом Аћимовић и Биљаном Радељић, придружиле хору и оркестру.

Снежана Цветковић