ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА

За ученике петог разреда наше школе и ученике осмог разреда са сметњама у развоју, 20. априла 2019. године, реализована је једнодневна екскурзија.

Ученици су, у пратњи својих одељењских старешина, вође пута и туристичког водича, најпре посетили Муселинов конак, најстарију кућу у Ваљеву која је, уједно, и пример турске архитектуре 19. века. Посебан утисак оставио је аутентичан приказ заточеништва кнезова, представљених воштаним фигурама у ланцима, пред погубљење у сечи кнезова. У овом граду Колубарског округа посетили смо и Народни музеј, са сталном комплексном музејском поставком која омогућава својеврсан доживљај прошлости. Најпре смо ушли у пећину, неолитску кућу, прошли кроз римску капију, упознали средњовековног трговца, древне обичаје, шетали старом улицом, видели ваљевску болницу, разгледали излоге дућана...

У Бранковини смо обишли културно-историјски комплекс који чине црквена порта са црквом, задужбином проте Матеје, и старо двориште са остацима културне баштине: собрашице, ретки споменици народног градитељства, надгробни споменици Ненадовића, гроб Десанке Максимовић, Протина школа са реконструисаном учионицом из 19. века и музејском изложбом посвећеном развоју школства тог времена и нова школа у којој је учила Десанка Максимовић.

Обишли смо и Троношу, манастир који је основала краљица Кателина, супруга краља Драгутина, и конак манастира са меморијалним музејем посвећеним Вуку Караџићу који се овде школовао.

У поподневним сатима посетили смо Тршић, родно место Вука Караџића, у чију се част сваке године одржава „Вуков сабор“. Посебну пажњу привукла је Вукова спомен-кућа, дводелна брвнара са отвореним огњиштем, покућством и посуђем карактеристичним за 19. век, али и остали објекти народне архитектуре, смештени у долини речице Жеравије – вајати, чардаци, амбари, магазе, качаре, млекаре, воденице поточаре...

Марина Лазић