Обележавање годишњице смрти Милоша Црњанског и Милорада Павића

Ученици наше школе, Издвојеног одељења у Гостиници, на часовима ликовне културе, у оквиру одређених наставних јединица а у редовној корелацији са другим предметима, обележили су годишњице смрти великих српских књижевника Милоша Црњанског и Милорада Павића.

Оба писца преминула су у Београду истог датума, 30. новембра, Црњански 1977. године, а Павић 2009. Сахрањени су у Алеји заслужних грађана.

На часу ликовне културе, ученици су израдили паное са најважнијим биографским подацима и књижевним делима ових писаца. Успели смо да са ликовном културом објединимо и друге наставне предмете: српски језик, историју (књижевници су живели у бурним временима), географију (много су путовали, посебно Црњански), а наглашено је да су волели, ценили, познавали и писали о ликовној уметности. Уосталом, обојица су била ликовно образована. Црњански је студирао историју уметности, а Павићу је отац био вајар и наставник ликовног образовања, тако да је било много разлога да се овај спомен на њих, као важне људе српске уметности и културе, обележи баш на часу ликовне културе, и да се не заборави, посебно због тога што је основна школа у обавези да код ученика од малена негује, стално помиње и чува српске уметничке вредности, а посебно оне које су од европског и светског значаја.

На часу је реализован практични рад – ученици петог разреда сликали су, инспирисани насловом Павићеве књиге „Предео сликан чајем“, помоћу разних чајева, своје најдраже пределе, али и пределе које су доживели у машти, слушајући чувену „Суматру“ и „Судбу“ Црњанског. Било им је веома занимљиво и другачије од свега до сада, а договорили смо се да до следеће седмице науче и неки стих или реченицу из било ког дела ових књижевника.

Радови ученика изложени су у холу-ходнику, на велико задовољство и ученика и наставника.  

Нада Цветић