ПЕТАЦИ НА ЕКСКУРЗИЈИ

Једнодневна екскурзија ученика петог разреда реализована је 20. априла 2018. године.

Кренули смо из Ужица, преко Косјерића, до Дивчибара, а затим стигли у Ваљево. Прошетали смо Тешњаром, старом чаршијом, где су били постављени реквизити са недавног снимања филма, па су ученици, поред старих занатских и угоститељких радњи, могли да виде и разне предмете из периода Великог рата.

Прешли смо преко Колубаре и наставили обилазак Ваљева, посетивши Муселимов конак, који је оставио снажан утисак на ученике, нарочито подрумски део конака, звани „апсана“. Причу кустоса обогатили су звучни ефекти, који су  дочарали атмосферу у апсани пред сечу кнезова. Посетили смо и Народни музеј, са изванредном поставком од праисторије до Другог светског рата.

Пут нас је даље водио до Бранковине, родног места Десанке Максимовић и породице Ненадовић; обишли смо њихову школу, гробницу, као и цркву Св. Арханђела. Након приче кустоса, ученици су имали времена за кратак предах у природи.

Наставили смо путовање до манастира Троноша, где су нас дочекале љубазне монахиње и службеник, који је ученицима испричао кратку историју манастира. Уживали смо у пријатној манастирској атмосфери.

Након Троноше, обишли смо Тршић, родно место Вука Стефановића Караџића. Кратко предавање о овом културно-историјском споменику одржао је је кустос комплекса. Слободно време до повратка кући ученици су провели у прелепом природном амбијенту Тршића.

Назад смо кренули западним делом Србије, уз реку Дрину...

Марина Богићевић